Opruimen: Vind de kleuter terug in jou!

Heb je een bloedhekel aan opruimen en denk je dat opruimen niet voor jou is weggelegd? Denk je dat opruimen niet ‘je ding’ is en vind je het allemaal wel best?

Zal ik jou eens wat vertellen? Dat is dus de grootste onzin! Sterker nog, als ik eens vertel dat je ooit een ster in opruimen was. Dat je alles feilloos terug kon vinden? Ja, echt waar. Dus hou op met jezelf te saboteren. Jij kunt echt opruimen. Iedereen kan het. Ik zal snel je geheugen opfrissen!

Opruimen: Vind de kleuter terug in jou

Misschien moet je even in je geheugen graven maar één ding is zeker. Je hebt een belangrijk opruimprincipe al heel vroeg geleerd.

Opruimen is iets waar we allemaal op de kleuterschool al mee te maken krijgen. Dat je dat misschien in de loop van de tijd bent kwijtgeraakt, is een ander verhaal.

Aan alle mensen die in de loop der tijd een hekel gekregen hebben aan opruimen omdat het toch een chaos blijft in huis, je hebt het ooit gekund. Ga terug in je kleutertijd en vind de weg terug naar de belangrijke basispricipes die je nu nog steeds kunt toepassen.

Het kleuterschoolmodel

Juie Morgenstern, een bekende Amerikaanse professional organizer, heeft de kleuterklas gebruikt als model om elke ruimte, elk hoekje, kast of lade op te ruimen.

Wie herinnert zich niet de bouwhoek, poppenhoek of knutselhoek in de kleuterklas? En weet je nog waar je rustig een boekje kon lezen of je koek kon opeten en je beker kon drinken?

Al deze activiteiten vonden steeds plaats op een vast plek in de klas. Bovendien waren de spullen die je nodig had, daar ook te vinden. In de bouwhoek lagen de blokken altijd binnen handbereik. En als het tijd was om aan een andere activiteit te beginnen, wist je dat je eerst de blokken moest opruimen.

Vandaag de dag werken deze principes nog steeds in de kleuterklas:

  1. De klas kent een aantal activiteitenzones
  2. In die zone richt je je alleen op die activiteit
  3. Na het spelen ruim je de spullen weer netjes op
  4. Opbergen wordt vaak leuk gemaakt door het gebruik van plaatjes die aangeven waar wat thuishoort.

 

Opruimen weer leuk én efficiënt maken

Nu je je geheugen weer opgefrist hebt, kun je dit kleuterschoolmodel toe gaan passen op elke ruimte, kast of lade, elk hoekje die je tegenkomt in je huis.

Bedenk welke activiteit je steeds waar doet en zorg ervoor dat de spullen die je daarbij gebruikt, in de desbetreffende activiteitenzone een vaste plek krijgen.

Zin om te beginnen maar zijn er saboteurs in je hoofd die zeggen dat het je toch niet lukt? Lees dan snel het artikel over OPRUIM PEPTALK!

Vragen?

Wil je een begin maken met opruimen en de basispricipes die je ooit geleerd hebt weer toepassen maar je weet niet waar te beginnen? Heb je daar vragen over? Ik help je graag op weg! Stel je vraag via het contactformulier en ik neem snel contact met je op!

Bron: Organiseren van binnen naar buiten – Julie Morgenstern