Ken je dat gevoel? Je hebt een tupperware bakje dat je wilt gebruiken. Maar waar is toch dat deksel? Het is niet te vinden tussen al die andere tupperware deksels die los in de kast liggen.

Of al die zegeltjes van spaaracties die al lang voorbij zijn.

Wat doet dat allemaal in je keuken? Niet meer te gebruiken? Weg ermee! Weg met alle spullen die je niet meer kunt gebruiken.

 

Keuken opruimen: 5 zaken waar je snel afscheid van kunt nemen.

 

tupperware bakjesTip 1 Tupperware bakjes zonder deksel

We hebben allemaal wel tupperware bakjes of iets wat er op lijkt in huis. Na verloop van tijd verdwijn er op mysterieuze wijze deksels. Geen idee hoe dat kan maar het komt voor. Herkenbaar? De bakjes verdwijnen op de grote stapel en kunnen niet meer gebruikt worden. Ik zeg weg ermee! Heb alleen nog maar tupperware bakjes, of look-a-likes, in huis mét een bijbehorende deksel.

 

Tip 2 Blikjes en zakjes die over tijd zijn

Blikken groenten, perziken op sap uit het kerstpakket van heel lang geleden, laurierblaadjes die er uitgedroogd bij liggen in het geopende zakje, zomaar een opsomming. En we herkennen het allemaal. Niet iets om je voor te schamen. 

Het is alleen wel prettig om van tijd tot tijd de keukenkastjes of lades eens aan een gedegen inspectie te onderwerpen. Al die blikken, potjes en geopende kruidenzakjes waarvan de tht datum is verstreken, kunnen echt weggeooid worden. Zonde, dat is het zeker. Aan de andere kant ruimt het lekker op en wordt er ruimte gecreëerd. 

 

Tip 3 Spullen uit de koelkast met een Te Gebruiken Tot (TGT) datum die al een poosje in het verleden ligt.

Check je koelkast elke week op de bederfelijke producten zoals vis, vlees of voorgesneden groenten. 

Check de TGT datum en laat je niet verleiden de producten te eten of drinken na deze datum, hoe goed het er ook uitziet of misschien nog smaakt. De TGT is de uiterste comsumptiedatum.

Als je dan toch bezig bent, is het ook fijn om de koelkastplankjes in een sopje te zetten en de groentenlade schoon te maken.

Je kunt dan weer een frisse start maken en de bederfelijke producten een plaatsje geven.

 

Tip 4 Overbodig papier wat aan de koelkastdeur hangt of geplakt is.

Toen mijn kids nog klein waren hing ik tekeningen of schoolformulieren op de koelkastdeur evenals een telefoonlijst van hun klas, aangevuld met nummers van ouders.

Check of sommige formulieren nog wel van belang zijn, zo niet haal ze dan van de koelkast en gooi ze weg. Mooie tekeningen kun je bewaren in een map. 

Al die overbodige papieren aan je koelkastdeur geven je keuken een rommelige aanblik.

kookboekebTip 5 Kookboeken en tijdschriften

Hoewel tegenwoordig veel recepten op internet gevonden kunnen worden, kan ik de verleiding niet weerstaan om, zodra er een nieuwe editie van de Allerhande uit is, deze mee te nemen. Vaak belandt dit tijdschrift op de steeds groter groeiende stapel oude Allerhandes. Zeg nou eerlijk, wat is de zin van de tijdschrifen bewaren? Haal de recepten eruit die je misschien wilt maken en gooi de rest weg. Op deze manier is er weer ruimte. Ruimte die je zo kunt laten. Hierdoor oogt je keuken niet allen rustig, het voelt ook zo.

Kijk ook eens naar je kookboeken. Ik heb naast de kookboeken waar ik regelmatig iets uitmaak, ook kookboeken die ik geen blik waardig gun, sterker nog waar ik nog nooit een recept uit gehaald heb. 

Maak een ander blij met de ongelezen kookboeken en geef de kookboeken die je gebruikt een mooi plekje.