Vanaf het vertrek van de Sint naar Madrid heb je krap drie weken om je voor te bereiden op de kerstdagen. Van kerstboom kopen tot het kerstmenu samenstellen en o ja, de liefst handgeschreven kerstkaarten, want tja, dat maakt het toch persoonlijker, uitsturen tot en met je huis er een beetje ‘decent’ uit willen laten zien voor de visite.

Begint het je te duizelen als je denkt aan wat je allemaal denkt te moeten doen? Kortom heb je last van kerststress? Pak het dit jaar anders aan met de volgende 5 toverwoorden. Schrijf ze voor mijn part met hoofdletters op in je agenda en kijk er naar zodra je de kerststress voelt opkomen. Adem diep in, bekijk de toverwoorden en ga ermee aan de slag! Weg met die kerststress!

Over welke toverwoorden heb ik het dan?

De vijf toverwoorden die je kerststress wegnemen

 

ONLINE – Toverwoord nummer 1

Ja, je leest het goed. Wie het druk heeft moet slim zijn. ONLINE is het toverwoord! Je bespaart veel tijd door bijvoorbeeld de kerstkaarten online te versturen, de kerstboodschappen online te bestellen of de kadootjes bij de online winkels te kopen en thuis te laten bezorgen.

Zolang jij je actielijstjes op orde hebt, is ONLINE bestellen een enorme ‘time saver’. Heerlijk toch, geen gestress op overvolle parkeerplaatsen, geen gestress omdat je in lange rijen voor de kassa’s terecht bent gekomen, geen stress omdat je met z’n allen met de boodschappenkar de paden afstruint in de supermarkt. Hoe heerlijk is dat!

 

DALUREN -Toverwoord nummer 2

Wil je toch persé zelf de kerstboodschappen doen voor bijvoorbeeld het kerstdiner, wat ik overigens ook snap, doe dat dan vooral NIET in het weekend. Heel werkend Nederland doet dan de boodschappen met als gevolg overvolle parkeerplaatsen en lange rijen voor de kassa’s. Daar heb je toch geen zin in? Bovendien ook zonde van je tijd vind je niet?

Nee, wat doe jij? Je doet boodschappen tijdens de DALUREN. Op een doordeweekse avond bijvoorbeeld of midden op een een doordeweekse dag. Daaaag kerststress….Doei.

Kun je alleen in het weekend boodschappen doen, ga dan heel vroeg en dan ook echt heel vroeg op pad om de stress die de bekende drukte met zich meebrengt, tegen te gaan. Moet je wel zin in hebben by the way… 😉

 

DELEGEREN – Toverwoord nummer 3

Ben je gastvrouw op één van de kerstdagen terwijl je al zo weinig tijd hebt om alles ordentelijk voor te bereiden? Pas dan dit derde toverwoord toe: DELEGEREN.

Wat je allemaal zou kunnen delegeren waardoor je kerststress verlaagd wordt? Vraag je gasten een gerecht mee te nemen. Iemand anders kan de drank voor zijn rekening nemen. Jij kunt je dan bijvoorbeeld helemaal storten op het maken van het hoofdgerecht.

Vraag je overige gezinsleden om een handje te helpen door bijvoorbeeld de tafel te dekken.

 

OPRUIMPLAN – Toverwoord nummer 4

Raak je in de stress als je aan de viste denkt of nog erger, logees tijdens de kerstdagen? Omdat je naast alle zaken als kerstboodschappen doen, kerstmenu opstellen etc., je gasten in een schoon huis wilt verwelkomen? Is de badkamer schoon, ruikt de wc fris en heb je genoeg schoon beddengoed? OMG….dan ligt er wel erg veel op je bordje. Misschien moet je een aantal zaken op de bordjes van andere gezinsleden leggen. Waar je mee begint? Een OPRUIMPLAN!

Je hoeft echt niet de superwoman, die alles zelf tot in de puntjes regelt, uit te gaan hangen. Trouwens, dat ben je ook helemaal niet. Een superwoman bestaat alleen in films of tijdschriften.

Maak een opruimplan met hele concrete taken zodat iedereen in huis weet wat er gedaan moet worden. Dus niet van ‘Suzanne heeft als taak de logeerkamer schoonmaken’. Da’s veel te vaag. ‘Suzanne stoft de planken, zet een vaasje bloemen neer en maakt het bed op met fris en schoon beddengoed uit de linnenkast’ is veel concreter en dus ook duidelijker. Voel je het verschil…?

Als iedereen zijn schouders eronder zet en helpt bij de uitvoering van het opruimplan, scheelt dat gegarandeerd veel kerststress. Kwestie van een goed, concreet opruimplan… 😉

 

LOSLATEN – Toverwoord nummer 5

‘Ja hoor….loslaten…dat kan toch helemaal niet? Zeker niet als je een huis vol visite verwacht?’ Jawel, dat kan wel! Zodra de gasten zijn gearriveerd, mag je toch zelf ook genieten? Genieten van je leuk aangeklede huis, van de mooi gedekte tafel, van de gasten. Doe dat dan ook. Op de dag zelf loopt alles zoals het loopt en kom je er achter dat het bij KERST om één ding gaat, samenzijn met de mensen die je aan het hart liggen. En of er dan geen servetten zijn of de logeerkamer nog een finishing touch nodig heeft, doet er dan eigenlijk helemaal niet meer toe. Dat lost zich vanzelf op, trust me! Laat los!

 

Mis je een toverwoord? Deel het dan hieronder zodat we elkaar kunnen helpen die vervelende kerststress de kop in te drukken!